LEGO 10311 Creator Expert Orchid

Ботаническата колекция LEGO за възрастни беше пусната през 2021 година и имайки предвид продължителността на времето, в което комплектите бяха изчерпани на официалния сайт на LEGO, то спокойно можем да кажем, че тя пожъна голям успех. Компанията лансира на пазара през май 2022 година LEGO 10311 Creator Expert Orchid и в тази статия заедно с вас ще надникнем в комплекта и ще го сглобим заедно.

Части
Конструкторът се състои от 608 части, които са опаковани в 4 торбички. Сред тях няма нови елементи за LEGO, но пък има много, които са за първи път са представени в този цвят.

Строителство
Знаете, че ви очаква удоволствие, когато разберете, че създавате комплект, проектиран от Mike Psiaki, и този на LEGO Orchid не е изключение. Саксията на орхидеята по-специално е гениално конструирана, използвайки 8×8 кръгли плоскости с 4×4 кръгли тухлени въртящи се плочи, поставени между тях, като по този начин позволява шестнадесет точки на свързване.

16 технически греди са прикрепени към щифтовете, преди да добавите пясъчно сините плочи.

Готовата саксия е с диаметър 10 см и височина 8 см.

Листата, стъблата и поддържащите пръчки са прикрепени към пясъчнозелените пръти и конекторите, стърчащи от горната част на саксията. Както при предишните ботанически комплекти, тук са използвани тъмнозелени елементи, а не обикновени зелени, което в този случай е най-подходящо, защото прави моделът да изглежда максимално реалистично.

Няколко маслиненозелени корена излизат отстрани на саксията, точно като при истинските орхидеи, но ако вземем за пример едно истинско растение, то тогава тези излизащи корени би следвало да бъдат повече!

Цветовете на растението са изградени от редица преобразувани части от Technic, включително 32072 TECHNIC ANGULAR WHEEL и 48267 BION EYE, като и двете са оцветени за първи път в розово в този комплект.

Централната част на цветчето е представена от тъмно розова жаба, а страничните венчелистчета (трите малки венчелистчета под двете основни) са оформени с помощта на овални щитове, поддържани на място с вили –  по-големият чифт е 21560 SHOULDER SHELL W.3.20 CONNECTOR, обикновено намиращ се в строителни комплекти като 75114 First Order Stormtrooper.

Орхидеите обикновено се отглеждат в почвена смес, съдържаща парчета кора, така че това не е пропуснато в този модел, предвидени са няколко броя парчета в кафяво и тъмно кафяво, с които да поръсите отгоре в саксията за максимално реалистичен модел. 

Завършеният модел
Отдалеч изглежда точно като истинска орхидея: широки плоски листа в долната част, вретеновидно извити стъбла и сложни и детайлни, изящни бели и розови цветчета. Всъщност дори изглежда прекалено добре: растенията, които отглеждаме вкъщи, цъфтят от време на време, но никога не изглеждат толкова грациозни и балансирани като това. Едва когато се приближите твърде близо, всъщност разбирате, че деликатните бели и розови листенца всъщност са пластмасови!

Саксията обаче е твърде малка за растението. Истинско растение не би могло да оцелее в толкова тясна и малка саксия. Освен това орхидеите обикновено се отглеждат в прозрачни саксии, за да се позволи светлината да достигне до корените им, но пресъздаването на това с елементи LEGO би било почти невъзможно, разбира се. Но оценяваме факта, че ако моделът беше направен с три пъти по-голяма саксия от тази, както би било реалното растения, то тогава и цената щеше да е доста по-висока. Затова смятаме, че компромисът си заслужава за сметка на достъпния модел.

Заслужава ли си да купите LEGO 10311 Creator Expert Orchid?

LEGO 10311 Orchid е изключителен ботанически комплект и може би любимият ни от всички. Той е невероятно реалистичен и показва в пълна степен гъвкавостта и възможностите на LEGO. Със сигурност ще се хареса на тепърва навлизащи в света на LEGO ентусиасти, както и на опитни LEGO строители. Благодарение на подробните илюстровани инструкции, построяването е едновременно предизвикателно, но и леко и удовлетворяващо.

Най-доброто от всичко е, че цената е под 100лв и е подходящ, както за подарък за повод на близък човек или приятел, така и да си направите подарък на себе си и да разнообразите студените уикенди с приятно занимание на топло у дома. Конструкторът LEGO 10311 Creator Expert Orchid можете да закупите от ULTRA.bg на промоционална цена и с бърза и безплатна доставка. 

Leave a Comment