Еър фрайър – ползи да го притежавате и как да изберете?

Ако обичате да си похапвате пържени и хрупкави храни, но същевременно държите на здравето си, със сигурност сте запознати с ползите от притежаването на еър фрайър. Ако все още обаче не сте се решили на такава покупка или не може да изберете определен модел от разнообразието на пазара, то тази статия е за вас. В нея ще разгледаме ползите от употребата на фритюрници с горещ въздух и как да изберем най-подходящия.

Какво представлява еър фрайърът?

Фритюрникът с горещ въздух е уред, който улеснява готвенето с максимално малко количество мазнина. Всъщност, той е на принципа на някогашната конвекционна фурна, която използва циркулацията на горещ въздух за равномерно приготвяне на храната. Когато става въпрос за здравословно и бързо готвене, малко уреди могат да се съревновават с еър фрайъра. Благодарение на циркулацията на горещ въздух, той „обвива“ храната, така както я обвива мазнината в традиционния фритюрник и позволява да постигнете консистенцията, текстурата и неустоимия вкус на дълбоко пържените храни с употреба на малко или никаква мазнина. Уредът позволява и по-бързо готвене в сравнение с традиционното пържене.

Защо си заслужава да притежавате еър фрайър?

Има много предимства от готвенето с фритюрник с горещ въздух. Ето и най-основните от тях:

  • Здравословно готвене с по-малко съдържание на мазнини

Една от най-основните ползи на готвенето с фритюрник с горещ въздух е, че позволява поддържането на по-здравословен начин на живот. Методът на работа на уреда се основава на циркулацията на горещ въздух с висока скорост на вентилатора. Благодарение на това, може да постигнете хрупкава златиста коричка и същия вкус като на дълбоко пържени продукти с минимум употреба на мазнини.

Еър фрайърът е ценен помощник в кухнята когато държите да се храните здравословно и да поддържате формата си.

  • По-бързо готвене

Една от другите причини да си купите еър фрайър е, че той прави готвенето значително по-бързо. Това го прави идеален за хора, които разполагат с много малко време за приготвяне на храната си. Уредът е по-малък от фурната и не изисква предварително загряване, докато фурната ви се нуждае от поне десет минути предварително загряване, преди да я използвате.

Фритюрникът с горещ въздух е точният уред и за семейства с деца, защото позволява да готвите бързо и здравословно любимите хрупкави храни на децата.

  • Лесен за използване

За разлика от много други кухненски уреди, използването на еър фрайър е доста лесно. Няма да ви трябват дни за четене на инструкциите, за да се научите как да го използвате самостоятелно. Тъй като механизмът е лесен, всичко, което трябва да знаете, е как да поставите нарязаните картофи или парчета месо в кошницата. След като сте готови, трябва да настроите уреда да готви и работата е свършена за минути.

  • Многофункционален

Еър фрайърът далеч не е подходящ само като алтернатива на пърженето. Благодарение на циркулацията на горещ въздух на 360 градуса, уредът може да се използва за приготвяне на разнообразни храни – от вкусни меса и морска храна до хрупкави зеленчуци и дори десерти.

  • Подходящ за претопляне на храна

Ценна полза от притежаването на фритюрник с горещ въздух е, че може да се използва за претопляне на храната. Доказано е, че претоплянето на храна на микровълнова фурна е далеч от здравословно, а това в традиционна фурна отнема доста повече време. Еър фрайърът претопля вечерята за няколко минути без да я изгаря или да променя вкусовите й качества.

  • Лесен за поддържане

Един основен минус в притежаването на различни кухненски уреди е почистването им след употреба. Спомняте ли си с какво желание си купихте сокоизстисквачка и как за направата на една чаша сок след това се наложи да я почиствате 30 минути? Е, с еър фрайър няма да имате подобни проблеми, защото уредът е създаден така, че след употреба да се наложи да измиете само кошницата с гъба и препарат за чинии, което отнема по-малко от минута. А ако почиствате уреда основно веднъж месечно, ще се уверите, че го поддържате в безупречно състояние.

Накратко, ако сте се питали защо си заслужава да притежавате еър фрайър, отговорът е доста прост – уредът прави ежедневното ви готвене приятно, с опростени функции и по-бързо готвене, той е правилният избор за постигане на вкусни ястия и поддържане на здравословен начин на живот с минимум време и усилия.

Ако вече сте решили, че искате да улесните ежедневието си чрез притежаване на фритюрник с горещ въздух, но не можете да изберете конкретен модел от голямото разнообразие на пазара и не знаете какви характеристики да търсите, не се притеснявайте, защото ние сме събрали основните критерии, по които да направите най-подходящия избор. 

Ето кои са те:

  • Капацитет за вместимост на хранителни продукти 

Първото, с което трябва да се съобразите, избирайки еър фрайър, е капацитетът за вместимост на хранителни продукти. 3.7л вместимост обикновено е стандартен размер и е достатъчен за приготвяне на храна за 4-членно семейство, но може да изберете по-голям или по-малък фритюрник в зависимост от нуждите си.

  • Размер на уреда

Размерът е от съществено значение, защото еър фрайърите са обемисти уреди, които обикновено стоят на кухненския плот, и е важно да съобразите пространството, с което разполагате. Ако планирате да използвате уреда редовно, както най-вероятно ще направите, се погрижете да му намерите достатъчно пространство в кухнята, за да не се налага непрекъснато да го изваждате и прибирате от няой шкаф.

  • Функции за безопасност

Уверете се, че уредът, към който сте се насочили, има автоматично изключване и  остава хладен от външната страна докато го използвате. При нагряване еър фрайърите бързо достигат до висока температура и със сигурност ще искате последната функция, особено ако имате малки деца.

  • Температура на готвене

Диапазонът за контрол на температурата на различните фритюрници започва от 25 градуса и достига до 250, така че преценете коя температура ще ви е най-необходима и я вземете предвид при избора. Разбира се, колкото по-широк обхват на контрол на температурата има уредът, толкова по-висока е цената му.

  • Програми на готвене

Повечето еър фрайъри са с предварително зададени програми на готвене за улеснение на избора и предпазване от грешки. Някои са оборудвани със стандартните – пържене, печене, претопляне на храна, но има и такива с избор за готвене на риба, морски дарове, приготване на паста и ризото, печене на тесто за пица, програма за десерти, за размразяване и дори програма за дехидратиране. Можете да изберете уред с максимално много програми, за да сте подготвени, ако ви се наложи да използвате някоя от тях, но обикновено, с колкото повече програми разполага фритюрникът, толкова по-висока е цената му. Затова нашият съвет е да изберете спрямо нуждите си функциите, които пасват най-добре на навиците ви.

  • Почистване 

Със сигурност е полезно да закупите уред, чиито подвижни части се свалят и почистват лесно. Ако разполагате със съдомиялна, голямо улеснение е частите да са подходящи за измиване в нея.

  • Рецепти

Голяма част от еър фрайърите идват с ръководство за употреба и книга с рецепти. За някои от по-добрите марки на пазара има и специално разработени приложения. Така че, за да свикнете по-бързо с употрбата на новия си фритюрник, е добре той да е придружен с подходящи рецепти.

Ultra.bg предлага богат избор от еър фрайъри, за да изберете най-подходящия за вас и вашето семейство.

Leave a Comment