SodaStream – перфектният уред за любителите на газирани напитки

В края на всяка година си поставяме нови цели за следващата, като обикновено през февруари вече сме забравили и сме се отказали от повечето от тях. Затова от няколко години насам се стремя да си поставям по-реалистични цели, които да са насочени към по-добри и здравословни навици. Те са малки, не изискват особени усилия, но ми носят удовлетворението от постигнатата цел и в дългосрочен план ми се отплащат с изграждане на по-здравословен начин на живот.

През изминалата година забелязах, че със семейството ми консумираме доста газирани напитки и освен че сериозно натоварваме бюджета си с този навик, изхвърляме голямо количество пластмасови бутилки и не на последно място – почти сме забравили за пиенето на вода. Търсих различни варианти, по които да намалим консумацията на газирани напитки и да увеличим приема на вода, но до края на годината не успях да намеря работещ за нас. Различните приложения и бутилки за вода, които напомнят да пием по-често, не работеха, защото разликата между обикновена вода и приятното гъделичкащо усещане от газираните напитки е просто много осезаема.

Затова в началото на тази година, като част от целите ми за по-здравословни навици, реших, че подходящ вариант за нас е да се сдобием със SodaStream – машина за газиране на вода. Избрахме модела SodaStream Terra, защото разбрахме, че това е най-продаваната машина на марката и решихме да се доверим на мнозинството.

Започнахме да тестваме машина първоначално само с вода (SodaStream предлагат и сиропи за домашни газирани напитки като Cola, 7UP и други, както и аромати за газирана вода). Искахме да видим дали пиенето на газирана вода ще замести нуждата от газирани напитки и съответно до колко ще увеличим приема си на вода.

Приготвянето на газирана вода със SodaStream Terra е изключително лесно:

  1. Отстранявате фолиото и капачката от цилиндъра с въглероден диоксид.
  2. Свързвате цилиндъра с въглероден диоксид за машината, като преди това трябва да се уверите, че бутилката за напитки не е свързана към машината. Свързването става чрез отваряне на задния капак на машината, повдигане на розовата дръжка нагоре, поставяне на цилиндъра като поставите първо дъното и след това горната част и спускане на розовата дръжка.
  3. Пълните бутилката със студена вода до обозначената линия.
  4. Поставяте бутилката в машината, докато усетите, че е заключена на правилното място.
  5. Натискате бутона в горната страна на машината три пъти за по 1 секунда за стандартно газиране и 5 пъти за интензивно газиране, до 7 натискания максимум.

Газираната вода се оказа доста приятна алтернатива на безалкохолните напитки в търговската мрежа – оставя това приятно усещане от пиенето на газирана напитка, но спестява огромните количества захар, добавени в нея. Освен това вариантите за напитки за безбройни – със сиропите на SodaStream могат да се приготвят газирани напитки, точно като тези на известните марки в търговската мрежа, може да си направите газирана вода и да добавите в нея различни плодове, за да разнообразите вкуса й, както и да я използвате за приготвянето на коктейли. Експериментирахме с различните варианти – резенчета лимон, замразени горски плодове, замразен микс тропически плодове и всички прибавяха много приятен вкус и аромат и определено ни допаднаха. Изпробвахме и сиропите, които се предлагат от SodaStream, като най-много ни харесаха вариантите Cola и 7UP. Е, не са със същия вкус като тези от магазина, но могат да се сравнят с наливните от големите вериги за бързо хранене. И със сигурност са добра алтернатива, когато ни долипсва познатия вкус.

Как да си приготвим безалкохолни напитки със сироп и SodaStream?

  1. Използвайте посочените линии на капачката на бутилката с концентрат, за да изберете обикновено или леко ниво на сладост. С една бутилка концентрат можете да приготвите 9 литра безалкохолна напитка с обикновено ниво на сладост.
  2. Наклонете бутилката с газирана вода под ъгъл и изсипете избраното количество от концентрата в нея.
  3. Затворете бутилката с капачката и разклатете.

Оказа се, че не само сме започнали да пием повече вода само в рамките на две седмици, но и спестяваме пари. Преди купувахме поне по 4 бутилки безалкохолно на ден, което са над 10лв разход, а със SodaStream ни излиза с около 50% по-евтино да пием газирана вода и напитки. Вече не купуваме и малки бутилки или кенчета, защото лесно си взимаме бутилката с газирана напитка с нас и така имаме напитка когато сме на път с колата или на разходка в парка. Машината заема относително малко място и със сигурност по-малко от няколко бутилки бутилирани газирани напитки, с които обикновено тръгваме на път, така че със сигурност ще я взимаме с нас и по време на почивки.

Важно е да отбележим и, че използвайки SodaStream се чустваме доста по-добре, тъй като освен за нашето здраве, се грижим и за природата. Приготвянето на газирани напитки у дома спестява изключително много пластмаса от консумацията на напитки в големи бутилки и алуминий от консумацията на напитки в кенчета, които иначе бихме изхвърлили. Интересен факт е, че само 20% от пластмасата е годна за рециклиране и повторна употреба, така че ако изпивате и изхвърляте по 4 бутилки дневно, за една година това са 1460 бутилки, които може да спестите на природата, използвайки SodaStream. А алуминият е невъзобновяем ресурс и не си струва да го похабяваме за моментното удоволствие от консумацията на безалкохолно.

Откакто имаме SodaStream се замислихме за последствията върху планетата от употребата на битови стоки и продукти и сме щастливи, че можем да дадем своя принос. Марката предлага закупуване на допълнителни бутилки, така че всеки член от семейството може да си има своя и да я носи навсякъде със себе си. Бутилките са за многократна употреба, почистват се изключително лесно, особено ако не използвате сироп за напитките си, и могат да се мият и в миялна машина.

Единственият недостатък, който намерихме на SodaStream, е, че напитките се обезгазират по-бързо от тези, които се предлагат в търговската мрежа. Приготвените напитки издържат със същото ниво на газиране до около 24 часа, което при нас не се оказа толкова голям проблем, защото обикновено ги изпиваме доста по-бързо.

 

Какво ни хареса:

  • Машината се използва изключително лесно
  • Имаме безкраен контрол на нивото на газиране
  • Излиза ни около 50% по-евтино в сравнение с купуване на безалкохолни от магазина
  • Спестяваме голямо количество изхвърлена пластмаса и алуминий годишно
  • Коктейлите стават супер вкусни с водата, газирана със SodaStream
  • Имаме безкраен избор от напитки, които можем да приготвим у дома

 

Какво не ни хареса:

  • Газираните напитки издържат около 24 часа

От къде можете да закупите SodaStream Terra?

SodaStream Terra можете да закупите от ULTRA.bg, като в сайта ще намерите различните модели машини от марката и ви препоръчвам да разгледате характеристиките на всяка една от тях, за да изберете най-подходящия модел за вас и вашето семейство.

Leave a Comment