Скритите възможности на iOS 16, които всеки трябва да знае

Ако притежавате iPhone вече сте се убедили, че телефонът ви разполага с множество функции, но с всяка нова версия на операционната система те стават все повече. Apple винаги акцентира на някои от тях, като възможността за персонализиране на екрана при iOS 16, но има и много, които остават в сянка. В днешната статия ще разгледаме скритите възможности на iOS 16, които всеки трябва да знае.

Прегледайте и споделете паролите си за Wi-Fi

Apple позволи от известно време насам на потребителите си да споделят паролите за Wi-Fi, но само при доближаване на две устройства едно до друго. И ако тази функция не проработи автоматично, няма как да стигнете до паролата чрез настройките на телефона. Освен това ако искате да споделите паролата с някой друг, който не е с операционна система iOS, а Android или Windows, на практика е невъзможно, ако не сте запомнили предварително паролата… Досега.

Отидете в настройки (Settings), натиснете на Wi-Fi и докоснете малката икона за информация вдясно на мрежата, чиято парола искате да видите. За да видите паролата за мрежата, докоснете раздела парола (Password) и след това използвайте Face ID или напишете паролата си за отключване на телефона, за да я видите. След това можете да натиснете копиране (Copy), за да копирате паролата и да я споделите чрез съобщение с някой друг.

Можете да видите паролата за всяка Wi-Fi мрежа, към която някога сте се свързвали, стига да сте свързан към нея в момента или да сте достатъчно близо, за да се появи в раздела My Networks.

Намерете и изтрийте дублирани снимки и видеоклипове

Понякога се случва да запазите няколко пъти една и съща снимка или да изтеглите един и същ видеоклип повече от веднъж, което води до дублирането им и препълването на албума ви със снимки и клипове. Това не е проблем ако имате достатъчно място, но в случай, че мястото ви свърша, можете да намерите и да изтриете всички дублиращи се снимки и клипове, благодарение на опциите на операционната система iOS 16.

Влезте в снимки (Photos), след това влезте в албуми (Albums). Най-отдолу над албума за скрити снимки и клипове ще видите албум дублирани (Duplicates). Apple сканира всички ваши снимки и видеоклипове и ви показва всички, които сте запазили повече от веднъж. Оттам можете или да изтриете всички дубликати или да натиснете обединяване (Merge), което ще запази снимката или клипа с най-високо качество и подходящи данни и след това ще премести останалите в кошчето.

Затворете телефонно обаждане или FaceTime разговор със Siri

Siri предлага многобройни възможности. Можете да използвате виртуалния асистент, за да изпрати текстово съобщение, да небере някой контакт или да пуснете музика, но едно нещо което тя никога не е успяла е да затвори телефонно обаждане. Сега вече това е възможно, благодарение на iOS 16.

В настройки (Setting), натиснете на Siri & Search и първо се уверете, че Listen for “Hey Siri” е включено. Отидете в тази опция и превключете на затваряне на разговор (Call Hang Up). Когато провеждате телефонен разговор или разговор чрез FaceTime, просто кажете “Hey Siri“ и я помолете да затвори обаждането.

Албумите със скрити и наскоро изтрити снимки и видеоклипове са защитени с парола

Скритият албум в приложението със снимките (Photos) очевидно не е скрит, тъй като всеки може да го намери лесно. Това го прави непрактичен за адекватно скриване на снимки и видеоклипове. Въпреки че Apple има функция да направи албума невидим, всеки, който има достъп до телефона ви, може да го направи отново видим и да види файловете в него.

Благодарение на iOS 16 вече може да заключите скрития албум с парола. Не е необходимо да правите нищо, за да включите тази функция. Просто стартирайте приложението със снимките (Photos) и отидете в раздела албуми (Albums) в долната част на екрана. Ако превъртите надолу, ще видите малък катинар в дясно на албумите със скрити снимки (Hidden) и наскоро изтрити (Recently Deleted). За да видите съдържанието на тези албуми, ще трябва да използвате Face ID или да напишете паролата за отключване на телефона ви.

Копирайте и поставете вече направените редакции на снимки и видео на други

Ако използвате инструмента за редактиране на снимки и видео (Edit) в приложението със снимките (Photos), ще се радвате да научите, че вече можете да копирате и да поставяте на други снимки и видеа, редакциите, които вече сте направили – контраст, яркост, наситеност и др. Ако редактирате снимка или видеоклип и сте доволни от крайния резултат, лесно може да поставите същите параметри за редакция към всяка друга снимка или видеоклип в галерията ви със снимки.

За да направите това, стартирайте приложението със снимките (Photos) и отворете на цял екран снимка, която вече е била редактирана и искате да използвате нейните настройки за редакция. След това натиснете менюто с трите точки в горния десен ъгъл и натиснете бутона за копиране на редакциите (Copy Edits). Тази опция ще се появи само ако снимката е била редактирана в приложението със снимките, а не чрез друго приложение. Накрая отидете върху снимката, която искате да редактирате чрез същите настройки, и натиснете поставяне на редакциите (Paste Edits). След около секунда новите редакции ще се приложат на снимката, която сте избрали.

Използвайте на Face ID докато лежите

Ако някога сте се опитвали да използвате Face ID докато вашият телефон е вертикален, например когато лежите на една страна , сте забелязали, че не работи. Трябва да поставите своя iPhone във вертикална позиция или изправен, за да работи тази функция за отключване. С новата версия iOS 16 най-накрая можете да използвате Face ID, за да отключите телефона си дори когато лежите. Имайте предвид обаче, че работи само на iPhone 13 и 14 с ъпдейтната версия на iOS 16.

Премахнете още предварително инсталирани приложения на Apple

Благодарение на iOS 10 успяхте да се отървете от някои предварително инсталирани на телефона ви приложения като акции, карти и калкулатор, но далеч не всички. С пускането на iOS 16 можете да добавите още три към този списък – Find My iPhone, Clock, Health. Имайте предвид обаче, че изтриването на тези приложения може да повлияе отрицателно и да наруши връзката ви ако вече притежавате и използвате Apple Watch.

Добавете любимите си раздели в Safari

Safari ограничава отворените ви раздели до 500 и ако наближавате това ограничение, може да ви е адски трудно да намерите страницата, която търсите. Можете, разбира се, да превъртате страниците до безкрай, но вече има и много по-лесен начин да откриете това, което търсите.

Отворете браузъра (Safari), натиснете надолу върху отворена вече страница и имате опцията да натиснете закачване на страница (Pin Tab). Това ще премести този раздел в горната част на браузъра, където ще съществува като миниатюрна визуализация, постоянно фиксирана там, която след това лесно ще можете да намерите и да отворите, за да я видите. Ако натиснете надолу и откачите раздел, той ще се премести на първо място в отворените ви раздели в браузъра.

Добавете хаптична обратна връзка към клавиатурата си

iPhone отдавна има хаптична обратна връзка. Това е, което усещате под върховете на пръстите си, когато се опитате да изтриете приложение от началния екран или въведете грешна парола за отключване. Колкото и да е невероятно, хаптичната обратна връзка никога не е била налична за клавиатурата на iPhone или поне досега с пускането на iOS 16.

Ако искате да активирате лека вибрация за всеки отделен клавиш, който натискате, отидете в настройки (Settings), натиснете на звуци и усещане (Sounds & Haptics), натиснете на обратна връзка с клавиатурата (Keyboard Feedback) и активирайте хаптичната обратна връзка (Haptic). Опцията за звук е звукът, който чувате при натискането на всеки клавиш от клавиатурата, когато телефонът ви не е в тих режим, така че можете да оставите тази опция изключена.

Leave a Comment