Ръчна прахосмукачка – бързо и лесно почистване с минимални усилия

В днешно време във всеки дом има прахосмукачка. Тя е незаменим уред за почистване на големи килими или мокети, паркети, мебели, интериора на автомобила и дори матраците на леглата могат да се почистват с някои модели. А разнообразието от видове и модели на пазара е огромно – съществуват, разбира се, традиционните прахосмукачки с торбичка и кабел, но има също така и прахосмукачки без торбичка за сухо и мокро почистване, перящи прахосмукачки, прахосмукачки робот, вертикални прахосмукачки, ръчни прахосмукачки, безкабелни прахосмукачки и дори дезинфекциращи прахосмукачки с UV лъчи. Но дали наистина е необходимо да притежаваме по една от всеки вид? В тази статия ще разгледаме предимствата от притежаването и употребата на ръчна прахосмукачка у дома.

На първо място ръчните прахосмукачки са доста по-малки като размер и доста по-леки от традиционните. Те са лесни за използване и могат да почистват места, където обикновените прахосмукачки не могат да достигнат. Голяма част от моделите са без кабел и са с литиево-йонни батерии, които се зареждат и гарантират дълга експлоатация във времето. Това дава голяма свобода на движенията при почистване, позволява да бъдат използвани и за почистване на автомобила и ги прави удобни за употреба дори от малки деца и възрастни, за които теглото на традиционните прахосмукачки е предизвикателство.

А ето и кои са всички предимства от притежаването на ръчна прахосмукачка и заслужава ли си да инвестирате в такъв уред:

 Лесна за използване и поддръжка

Ръчната прахосмукачка е много удобна и лесна за използване. Така че често се превръща в основен уред за бързо почистване или почистване на определено място. Освен това се съхранява лесно на достъпни и малки пространства, като например по-голямо чекмедже или шкаф.

Ако разпилеете кафе, докато си го приготвяте сутрин, със сигурност ще предпочетете да съберете боклука с ръчна прахосмукачка вместо да вадите голямата и тежка традиционна прахосмукачка. След това е достатъчно само да изхвърлите съдържанието на контейнера за отпадъци и да приберете прахосмукачката. Поддръжката също е изключително лесна – достатъчно е да почиствате филтъра от време на време.

Малък уред за почистване с изключителна мощност

Ръчната прахосмукачка е малък и компактен уред, но той притежава достатъчна мощност, за да почисти безупречно разпилени остатъци от храна по пода, косми от домашни любимци по мебелите, дори стъкла от счупена чаша. Със сигурност мощността на ръчната прахосмукачка не може да се мери с някои от традиционните модели прахосмукачки, но пък е чудесен втори уред за моментите, когато трябва да почистите нещо малко или бързо.

Повечето модели ръчни прахосмукачки са безкабелни, което ги прави незаменими да ги вземете с вас практически навсякъде, където имате нужда – от почивка на море с децата до почистване на автомобила.

Бързо почистване с минимум усилия

Основното предимство на ръчните прахосмукачки е, че те са идеални за бързо почистване. Изискват минимум усилия и осигуряват безупречна чистота за секунди. Единственото условие е да държите прахосмукачката си добре заредена, ако работи с батерии, за да може да разчитате на нея по всяко време.

Малка и компактна

Едно от най-големите предимства да притежавате ръчна прахосмукачка е, че тя е малка и компактна на размери. Това я прави подходяща за почистване на малки и тесни пространства, особено ако притежава допълнителна приставка за пукнатини.

Ръчната прахосмукачка е лека и лесна за пренасяне поради малкия си размер и е удобна за почистване на стълбите, например, където преместването на традиционната прахосмукачка и почистването с нея се оказва предизвикателство.

Ако вече сте решили да инвестирате в ръчна прахосмукачка, но се чудите как да изберете най-подходящия модел за вашите нужди, ние сме събрали за вас основните неща, с които да се съобразите:

Тегло и размери

По-малките и по-леки модели са по-лесни за употреба и съхранение, така че ви съветваме да избирате по-компактни модели, като разбира се съобразите това да не е за сметка на мощността или живота на батерията.

Обем на контейнера за прах и боклуци

Препоръчваме ви да изберете модел с по-голям контейнер за прах и боклуци, за да може да почистите набелязаното място без да се налага няколко пъти да изпразвате контейнера.

Обърнете внимание и на системата на изпразване на контейнера на прахосмукачката – при някои модели този процес е много улеснен и става само с натискането на едно копче, при други изисква повече време и умения.

С кабел или с батерии

Ръчните прахосмукачки с кабел имат предимство пред тези със зареждащи се батерии, защото са винаги в готовност за използване, нямат нужда от предварително зареждане и могат да се изпозлват неограничено време. При тези със зареждане за около 10 часа време за пълно зареждане на батерията, времето за използване на прахосмукачката е ограничено до около 20-30 минути. Но пък тяхното основно предимство е, че може да се използват навсякъде – на почивка на къмпинг например или за почистване на автомобила. Затова тук е важно да прецените кое е основният ви приоритет и да вземете решение дали да изберете прахосмукачка с кабел или такава със зареждане на батерията.

Ако изберете безкабелна прахосмукачка, внимателно проучете колко време е небходимо за пълно зареждане на батерията и колко време може да се изпозлва прахосмукачката с едно зареждане на батерията, за да сте сигурни, че няма да спре по време на почистването.

Ако сте решили да се сдобиете с ръчна прахосмукачка основно за почистване на автомобила си, има много модели с кабел, който се включва на мястото за запалка в колата. Тези кабели обикновено са дълги около 5м и позволяват да почистите без проблем целия автомобил. Тези прахосмукачки са удобен вариант и за любителите на приключения, които избират пътешествия с кемпер или каравана.

Аксесоари

Не на последно място, обърнете внимание на това с какви аксесоари се предлага избрания от вас модел ръчна прахосмукачка. Полезни приставки са тънките и дълги, подходящи за процепи и трудно достъпни места, както и четка за дамаски и четка за почистване на косми от домашни любимци.

Ако пътувате често и намирате необходимост да взимате такъв тип прахосмукачка с вас, е полезно тя да идва в торбичка за съхранение.

В ULTRA.bg предлагаме голямо разнообразие и избор на модели ръчни прахосмукачки, които може да разгледате и да изберете най-подходящия за вас модел.

Leave a Comment