Какво е USB хъб, как работи и кой да изберем? Част 1

В днешно време всеки човек притежава много устройства, които му служат в ежедневието – обикновено това са настолен компютър с един или два монитора, лаптоп, телефон, таблет и други. Те са снабдени с различни входове и изходи и това прави свързването между тях предизвикателство. Тук на помощ идват хъбовете. В тази статия ще разгледаме какво представляват тези устройства, за какво служат и ще ви представя три от най-предпочитаните на пазара хъбове, които избрах, а ULTRA.bg любезно ми предоставиха да тествам и да споделя предимствата и особеностите на всеки един от тях. Моделите са Choetech HUB M21 15в1, Anker 555 PowerExpand и UGREEN USB C 9-in-1. И трите заслужават да им отделя специално внимание, така че ще ги разгледам по отделно в този ред. Да започваме!

Първият и най-важен въпрос, на който трябва да отговорим е какво е USB-C хъб и защо ни е нужен?
Днешните лаптопи са по-елегантни, по-малки и по-компактни отвсякога, но също така имат и един съществен недостатък – по-малко портове. USB хъбът е лесно решение на този проблем, като добавя различни конфигурации от портове към вашия ултрабук, настолен компютър и дори телефон. Трябва само да свържете хъба към USB-C порта на вашия лаптоп, без допълнителни инсталации или драйвъри, и ще имате достъп до множество видео, аудио и дата портове. Хъбовете могат да поддържат няколко монитора с 4K резолюция, в тях можете да свържете кабела си за интернет, аудио жака на слушалките си и дори зарядното на лаптопа (ако се зарежда през USB-C чрез pass-through функцията).

CHOETECH HUB M21 15в1

Основни характеристики на  Choetech HUB M21 15в1:

Choetech HUB M21 е мултифункционален хъб с 15 порта, подходящ за широка гама съвременни таблети, лаптопи и компютри, поддържащи USB-C стандарт. Позволява едновременно свързване на до 4 екрана, 4 USB 3.0 и 2 USB-C устройства. Характеризира се с изчистен вертикален дизайн,  доста ниско тегло и компактни рамери. Устройството е изцяло Plug & Play и не изисква никакви инсталации или драйвъри. На практика притежава всички необходими портове, с изключение на четец за карти. Като основен минус мога да посоча необходимостта от допълнително захранване, за да се използва pass-through функцията.

Входове (към компютъра):

  • 2 x USB-C 3.1 Host (100 W max)

Изходи:

  • 1 x USB-C PD (100 W max)
  • 1 х USB-C с трансфер на данни до 5Gbps
  • 2 x HDMI 4K@30 Hz
  • 1 x HDMI 4K@60 Hz
  • 1 x VGA 1080p@60 Hz
  • 1 x Gigabit Ethernet port RJ45 (1000Mbps)
  • 1 x DC Power 12V/3A
  • 4 x USB 3.0
  • 1 х 3,5 mm Audio port
  • Размери на опаковката: 155 mm x 126 mm x 66 mm
  • Тегло (опаковано): 700 g

Дизайн на Choetech HUB M21 15 в 1 :

Choetech HUB M21 15 в 1 пристигна в обикновена тънка картонена кутия с две по-малки кутии вътре. Едната съдържа самата докинг станцията, която тежи приблизително 330 гр., а в другата има захранващ модул (12V @ 3A) с тегло от около 190 гр. Включени са също ръководство за потребителя, картичка и два броя стандартни, еднометрови USB-C кабела без лога или маркировки върху тях. Кабелите изглеждат доста качествени и плътни, с твърди, позлатени конектори. Самата докинг станция изглежда и се усеща доста добре, с гладък алуминиев корпус и непретенциозен размер от 115 mm височина, 60 mm ширина и 73 mm дълбочина. Всички портове изглеждат добре подредени от предната и задната страна на хъба. Кабелите, в повечето случаи, са лесни за достъпване. Размерът и теглото на устройството му позволяват да стои относително стабилно, но въпреки това се налага използването на две ръце за манипулирането на кабелите.

Разпределение и управление на портовете на  Choetech HUB M21 15 в 1:

Choetech HUB M21 разполага с общо 15 порта, разпределени на предния и задния панел. Те се контролират посредством два стоватови USB-C 3.1 Host порта, с които хъбът се свързва към компютъра. HOST 1 контролира единствено един HDMI 4K@30Hz порт. Всички останали портове се контролират чрез HOST 2.

Докинг станцията има 4 видео порта, всички разположени на задния панел – 2 x HDMI 4K@30Hz, 1 x HDMI 4K@60Hz, 1 x VGA 1080p@60Hz. Според производителя, когато се използва само един HDMI порт, резолюцията е 4K@60Hz, при два включени HDMI порта – 4K@30Hz, а при три – 1080p@30Hz. Имах възможност да тествам няколко конфигурации с 2 HDMI 4К монитора и всички портове работиха според очакванията.

Четирите USB 3.0 порта са разделени по два – отпред и отзад и поддържат скорост до 5Gbps. USB устройства като мишки, клавиатури, вентилатори, флаш памети и външни твърди дискове работят добре. Бих искал допълнителни задни USB портове, тъй като предпочитам всичките ми кабели да са подредени от задната страна. След като свързах мишка и клавиатура, не ми останаха свободни портове и бях принуден да използвам предните, които ми се искаше да използвам само за флашки или зарядни за телефон.

Освен двата USB 3.0 порта за бърз достъп, на предния панел са разположени още един стандартен 3.5 mm аудио жак и USB-C с трансфер на данни до 5Gbps. Докинг станцията разполага с още един USB-C порт от задната страна, като той поддържа Power Delivery до 100 W – идеален за зареждане на лаптоп или ултрабук. За да можете да използвате тази функция, е необходим допълнителен захранващ блок, който не е включен в комплекта.

За какво би бил най-подходящ Choetech HUB- M21 хъб, 15в1?

В началото си мислех, че идеалният начин да се използва Choetech HUB- M21 е да си стои на бюрото. С времето обаче толкова свикнах с удобството да имам на разположение всички портове, за които мога да си помисля,  и да не включвам и изключвам постоянно кабели, че 330 грама започнаха да ми се струват като много приемливо тегло и хъбът намираше все по-често място в багажа ми, когато съм на път. Разбира се, можете да се спрете и на по-леки модели ако нямате нужда от толкова много портове, но и хъбът на Choetech се оказа изключително компактен. Съвместим е с практически всички съвременни компютри с USB-C, не изисква инсталация или каквито и да било драйвъри, за да работи.

Какво ми хареса:

  • минималистичен дизайн – на предния панел има само най-необходимите портове за бързо достъпване
  • двата кабела, включени в комплекта, са доста удобни и качествени

Какво не ми хареса:

  • необходимо е допълнително захранване, което не е включено в комплекта, ако искате да ползвате хъба и като зарядна станция
  • контролът и управлението на портовете са доста специфични и не виждам как този хъб може да се използва пълноценно от две работни станции, както е предвидил производителят

Какво се включва в комплекта на Choetech HUB M21 15 в 1?

  • USB-C хъб Choetech HUB M21 Docking Station 15-in-1
  • един брой  захранващ блок за ел. мрежа 36 W
  • два броя кабели USB-C към USB-C
  • книжка с инструкции за употреба

От къде можете да го закупите?

Хъбът можете да закупите от ULTRA.bg, като последвате връзката: Choetech HUB M21 15 в 1

Във втората част на тази статия ще разгледам хъбовете Anker 555 PowerExpand и Ugreen USB-C Hub 9in1. Можете да я прочетете тук.

Leave a Comment