Search and Hit Enter

Какво да гледаме при покупка на iPhone втора употреба?

Айфон втора употреба може да се намери на много изгодни цени, но трябва да внимавате за някои неща за да не направите грешка, която да ви струва пари и неприятности.

  • Проверете, че телефона не е краден и заключен с iCloud. Вземете  IMEI номера и проверете в интернет дали е заключен с icloud. Попитайте продавача от къде е телефона, и изисквайте доказателство за покупка или съответно продажба. Заключването става, в момента в който собственика на телефона уведоми Apple, че телефона е откраднат. Телефон, заключен с icloud не може да се използва и е почти невъзможно да се отключи, освен ако първоначалния му собственик не го направи.
  • Попитайте продавача дали айфона е фабрично отключен и ще работи в мрежата на вашия оператор. Сложете вашата SIM карта и проверете дали телефона работи. Много от операторите заключват телефоните да работят само в тяхната мрежа до края на договора на първоначалния собственик. Отключването на заключен телефон може да ви струва доста пари и не е гарантирано тъй като зависи от правилата на съответния мобилен оператор.
  • Проверете дали батерията на телефона е в добро състояние. Тъй като става въпрос за айфон втора употреба. Не винаги батерията е 100% като нова. Ако е доста изхабена, може да помолите продавача да я замени с нова. Как да проверите батерията може да научите в нашата статия „Как да проверя батерия на iPhone втора употреба?„.
  • Проверете дали телефона е бил мокрен. Всеки айфон има сензор, който показва дали телефона е бил мокрен и може да се види без да се отваря телефона, а само мястото където се слага сим-картата. Там има малък лакмус, който трябва да е бял, ако никога не е мокрен и червен, когато е имало вода във корпуса на айфон-а.
  • Проверете дали основните функции на айфона работят. Най-често първо грешка дава пръстовия отпечатък. Счупването му е безвъзвратно и не може да се оправи. Много често е признак, че екрана на айфона е сменян.

Дори и да проверите всички изброени неща, някои проблеми не излизат на яве веднага при покупката на телефон. Важно е да намерите продавач, който да е надежден и да гарантира, че всичко с айфона е изрядно. Търсете продавачи, които са сигурни в стоката си и дават гаранционен период. Важен бонус е и продавача, да позволява връщане на айфона в рамките на поне две седмици.

Bitnami