Функциите на iPhone, за които ви се иска да знаехте по-рано

От по-бързо зареждане на батерията до правене на снимки със свободни ръце – тези нови функции на iPhone ще се превърнат в любимите ви трикове и ще ви се прииска да знаехте за тях по-рано.

Вероятно не знаете и половината функции на вашия любим iPhone, защото верният ви спътник умее невероятни неща, за които дори не подозирате и които ще направят употребата му по-лесна, по-приятна и по-полезна за вас. С новите функции, които се добавят при пускането на всяка нова версия на iOS, е важно да сте в крак с новостите или рискувате да изостанете – сега може да разберете например дали някой е блокирал номера ви, как да препращате или да отменяте изпращането на съобщение и дори да отключвате вашия iPhone без парола.

Отбележете контакти в групови съобщения

Следващият път, когато искате да привлечете вниманието на някого в групов чат, можете да го отбележите като напишете символа „@“, последван от името му. След това натиснете клавиша за интервал или добавете препинателен знак, за да изчезне символа „@“ и да се удебели името на човека, когото искате да отбележите. Отбелязаното лице ще получи известие, когато изпратите съобщението. 

Направете снимка без ръце

Включете функцията за гласови команди (Voice Control) на вашия iPhone като отидете в настройки (Settings), след това отворите достъпност (Accessibility) и натиснете на гласови команди (Voice Control). След като позволите гласовите команди, можете да кажете на Siri да отвори камерата и да намали звука. Така ще правите снимки когато желаете без да се налага да държите телефона си.

Изтрийте съобщение или бележка с разклащане на ръката си

За да изтриете бързо това, което сте въвели в приложенията за писане на съобщения (Messages) или бележки (Notes), разклатете добре телефона си в ръка и натиснете отмяна (Undo), което ще изскочи на екрана. Искате да върнете текста обратно? Винаги можете да разклатите телефона си обратно и да натиснете връщане (Redo), което ще се появи на екрана. 

Наберете отново последния контакт, с когото сте говорили с един бутон

За да наберете отново последния контакт, с когото сте говорили, просто отворете клавиатурата и натиснете зелената слушалка. Тази функция е полезна ако намерите изгубен iPhone и искате да намерите собственика му. 

Направете снимка и видео по едно и също време

За да направите снимка, докато записвате видеоклип, просто натиснете иконата на затвора до бутона за видео. Едно предупреждение: Тъй като снимката е направена от сензорите на видеокамерата, тя няма да е толкова висококачествена, колкото другите ви снимки. 

Получавайте известия със светлинен сигнал

Ако имате увреден слух или просто сте се уморили от досадния звук от известията на iPhone, можете да активирате светкавицата на камерата, за да мига всеки път, когато получавате известие. В менюто с настройките (Settings), отворете достъпност (Accessibility) и натиснете на аудио/визуално (Audio/Visual). Включете опцията за LED светкавица за известия (LED Flash for Alerts), за да се възползвате от тази функция.

Подписвайте документи бързо и лесно

За да подпишете PDF файл на вашия iPhone, просто изтеглете файла и щракнете върху иконата на писалка в горния десен ъгъл. След като подпишете документа, просто натиснете готово (Done) в горния ляв ъгъл и телефонът ви ще ви предложи опции за изпращане на вече подписвания документ по мейл. 

Преобразувайте валута

За да преобразувате бързо от една валута в друга (например от евро в долари), просто плъзнете наляво от началния екран и въведете „20 euros to usd“ в лентата за търсене в горната част на екрана. Отговорът ще се покаже точно под мястото, където сте въвели текста.

Зареждайте телефона си по-бързо

За по-бързо зареждане на телефона включете самолетния режим докато зареждате. Това ще спре временно уеб известията и GPS роуминга, които обикновено изтощават батерията, и телефонът ви ще се зареди по-бързо. 

Изберете браузър и имейл приложение по подразбиране

Ако телефонът ви работи с най-новата версия на iOS, можете да изберете Google Chrome, Firefox или друг уеб браузър като браузър по подразбиране на мястото на Safari. Можете също да промените имейла си по подразбиране. Вместо автоматично да отваряте Apple Mail, за да напишете нов имейл или да блокирате спам мейли, сега можете да избирате приложения като Microsoft Outlook или Gmail като имейл приложение по подразбиране. 

Добавяйте заглавия на снимките и видеоклиповете си

Просто плъзнете нагоре върху снимката или видеоклипа, за да добавите заглавие, натиснете върху полето за добавяне на заглавие (Add a Caption) и напишете своето заглавие или ключова дума. Това автоматично ще се запази във вашите iCloud снимки, след като приключите. След това можете лесно да намерите изображението или клипа, като въведете надписа или ключовата дума в прозореца за търсене на вашия iPhone. 

Скрийте приложенията, които не използвате

Искате да премахнете неизползваните приложения от началния си екран, без да ги изтривате напълно? Вместо това ги съхранявайте в библиотеката с приложения на Apple. Всичко, което трябва да направите, е да натиснете и да задържите върху приложението, натиснете върху премахване на приложението (Remove App) от изскачащото меню и след това изберете преместване в библиотеката на приложенията (Move to App Library). 

Добавете джаджи към началния си екран

Добри новини – вече е възможно да следите новостите от любимите си приложения като времето (Weather), напомняния (Reminders) и Apple News с един поглед на началния си екран. Просто плъзнете и пуснете джаджите от „Today View“ на началния си екран или ги добавете от менюто за редактиране на началния екран.

Отговаряйте на отделни съобщения

Отговорете на конкретно съобщение в групов чат, като докоснете и задържите върху съобщението, след което натиснете отговор (Reply) в менюто с опции, а след това отговорете и напишете вашето съобщение. 

Стартирайте приложенията по-бързо

Докато търсите приложения чрез библиотеката с приложения на Apple или инструмента за търсене по подразбиране, телефонът ви ще предвиди най-доброто съвпадение и ще го постави в горната част на резултатите. Ако това е приложението, което търсите, можете да го отворите веднага, като докоснете отваряне (Open) от менюто. 

Търсете в мрежата без браузър

Няма нужда да отваряте Safari или друг уеб браузър, за да търсите нещо онлайн. Вместо това плъзнете наляво, за да отворите прозореца за търсене, въведете думите за търсене и отворете резултатите директно от страницата. 

Спечелете повече свободно пространство за съхранение

Искате да се възползвате максимално от пространството за съхранение на вашия iPhone? Почистете RAM паметта, което намалява количеството пространство, което вашите приложения заемат. Ако имате по-стар iPhone с Home бутон, това е бързо и лесно: просто задръжте Power бутона , изчакайте, докато видите опцията за плъзгане и изключване на телефона, след което задръжте Home бутона.

За по-новите iPhone с Face ID има добавена допълнителна стъпка. Първо включете помощното докосване (Assistive Touch), като влезете в настройки (Settings), след това отидете на достъпност (Accessibility), превъртете надолу до докосване (Touch) и включете помощно докосване (Assistive Touch). След това задръжте натиснат бутона за захранване и бутона за увеличаване на силата на звука, докато видите опцията за плъзгане и изключване на телефона. Докоснете иконата за помощно докосване (сив кръг), след което задръжте Home бутона. 

Leave a Comment