10 функции на iPhone, с които да защитите личните си данни

В днешно време непрекъснато ни следят, нас и всичко, което правим, в повечето случаи чрез най-личното ни притежание: нашия телефон. Калкулаторът със сигурност не се нуждае от достъп до местоположението ни или пък албумите ни със снимки. Може да не го осъзнавате, но много приложения като това имат твърде голям достъп до вашата лична информация. Защо? Тъй като вашите данни са актив за компаниите, те могат да ги продадат, да ги използват, за да  продадат нещо на вас, или да злоупотребят с тях, ако са киберпрестъпници.

Ето как да защитите личните си данни чрез функциите на iPhone, които трябва да започнете да използвате, ако досега не сте.

Стъпка 1: Нека да започнем с откриването кои приложения имат достъп до информацията ви

Отидете в настройки (Settings) -> поверителност (Privacy) -> отчет за поверителност на приложението (App privacy Report) и го включете.

След като включите тази опция вашият iPhone ще започне да събира информация, докато го използвате, и ще може да ви покаже кои приложения имат достъп до вашето местоположение, албум със снимки, контакти, микрофон и други. Освен това той ще ви покаже какви услуги, домейни, приложения и уебсайтове на трети страни посещавате, които събират или споделят информация за вас.

Стъпка 2: Време е да ограничим приложенията, които събират и използват вашите лични данни

Започнете със снимките си:
Това е много важно, защото ако използвате телефона си, за да правите снимки на важни документи като шофьорска книжка или сертификат за ваксинация срещу COVID, без да сте ограничили достъпа на приложения до камерата си и фотоалбумите си, тези приложения ще имат достъп до документите ви и друга лична информация.

Затова отидете в настройки (Settings) -> поверителност (Privacy) -> снимки (Photos) -> проверете кои приложения имат достъп до снимките ви (Apps that requested photo access) -> изключете достъпа чрез избиране на никое (None).

Сега направете същото с контактите, камерата, микрофона и календара си:
Върнете се в настройки (Settings) -> поверителност (Privacy) -> отидете едно по едно в контакти (Contacts), камера (Camera Roll), микрофон (Microphone) и календар (Calendar) -> изключете достъпа на приложенията, които имат достъп до тях.

Това отнема малко повече време, но със сигурност си заслужава да го направите. От време на време се връщайте и проверявайте тези настройки, защото може да сте дали достъп на някое приложение и да сте забравили да го изключите след това.

Стъпка 3: Нека да се отървем от ежедневното проследяване на маршрута ни

Вашият iPhone ще използва значими местоположения (Significant Locations), за да следи местата, на които скоро сте били, както и колко често и кога сте ги посещавали, за да научи местата, които са важни за вас. Той ще картографира маршрута ви ежедневно и всеки, който има достъп до телефона ви, ще може да види всички места, на които сте били през последните няколко години.

За да изключите това проследяване, отидете в настройки (Settings) -> поверителност (Privacy) -> услуги за местоположение (Location Services) -> системни услуги (System Services) -> изключване на значими местоположения (Significant Locations).

Стъпка 4: Нека деактивираме отделните приложения, които ви проследяват

Някои приложения има нужда да знаят местоположението ви, когато ги използвате като например Google Maps, Waze и други подобни, но при други е излишно да знаят местоположението ви затова е добре да изключите тази опция. И така – как да разберете кое приложение ви проследява? Лесно е!

Отидете в настройки (Settings) -> поверителност (Privacy) -> услуги за местоположение (Locations Services) -> приложение -> изберете дали да оставите достъпа или да го изключите за всяко приложение.

Друга полезна настройка, която може да искате да активирате, е тази икона в лентата на състоянието, която ще ви уведомява, когато приложение или услуга проследява вашето местоположение. Тази икона ще се покаже точно до часовника в горния ляв ъгъл.

  • Кухата стрелка показва, че даден елемент може да получи вашето местоположение при определени обстоятелства.
  • Лилава стрелка показва, че даден елемент наскоро е използвал вашето местоположение.
  • Сива стрелка показва, че даден елемент е използвал вашето местоположение през последните 24 часа.

Ето как да активирате иконата:
Отидете в настройки (Settings) -> поверителност (Privacy) -> услуги за местоположение (Location Services) -> системни услуги (System Services) -> включете иконата в лентата на състоянието (Status Bar Icon).

Стъпка 5: Нека да деактивираме проследяването ви от приложенията, дори когато не ги използвате

Ако проследяването от приложенията е включено, това ще им позволи да ви проследяват дори когато не ги използвате. Например докато използвате други приложения или разглеждате уебсайтове. Приложенията искат този достъп, за да научат повече за цялостното ви поведение онлайн, но ние предпочитаме да си го спестим, така че нека ги изключим!

Отидете в настройки (Settings) -> поверителност (Privacy) -> проследяване (Tracking) -> изключване (Turn Off).

Стъпка 6: Говорейки за проследяване, нека проверим дали споделяте местоположението си с приятели

Вашият iPhone ви позволява да споделяте местоположението си със семейството и приятелите си. Това е чудесна функция, ако искате те да видят къде отивате и да си подсигурите безопасност. Но може да не искате те винаги да имат достъп до тази информация.

Можете да изключите тази опция като отидете в настройки (Settings) -> вашето име (Apple ID) -> намерия моя (Find My) -> намери моя iPhone (Find My iPhone) -> изключване на споделяне на моето местоположение (Share My Location).

Стъпка 7: За тези, които искат да прекъснат връзката си с ревнив партньор или преследвач

В допълнение към отнемането на достъпа до вашето местоположение, Safety Check е нова настройка за поверителност на iOS 16, която може да бъде полезна за тези, които искат да прекъснат връзките си с бивш партньор, ревнив партньор или преследвач. В много двойки всеки от двойката знае паролите на партньора си, включително за телефона. Така че не е трудно за ревнив партньор например да злоупотреби като конфигурира тайно вашето устройство или му инсталира шпионски софтуер без ваше знание. Така той ще има достъп до местоположението ви, до това с кого общувате, какво казвате и още много информация.

Проверката за безопасност улеснява контрола до каква информация хората и приложенията имат достъп, включително приложения като Find My Friends, местоположение, данни, контакти и други. Можете също така да използвате функцията за спешно нулиране, която незабавно нулира достъпа на всички хора и приложения наведнъж на всички устройства, синхронизирани с вашия iCloud акаунт.

Стъпка 8: Но какво ще стане, ако загубите телефона си или някой го открадне?

Ако някой открадне телефона ви, той ще иска да го изключи и да е офлайн, така че да не можете да го намерите чрез функцията за намиране на iPhone (Find My iPhone). Това може да стане просто чрез изключване на телефона. Въпреки това в момента, в който го включат отново, той ще се свърже с интернет и ще показва местоположението. За да деактивират телефона да е онлайн, без да го изключват, те ще плъзнат надолу, за да отворят центъра за управление (Control Center)  на телефона ви докато е заключен и ще деактивират свързването с Wi-fi и мобилните данни. След като направят това, няма да успеете да получите местоположението на телефона си и да го откриете отново. Ето защо е важно да деактивирате центъра за управление (Control Center), докато телефонът ви е заключен.

Отидете в настройки (Settings) -> Face ID & Passcode или Touch ID & Passcode -> изключете центъра за управление (Control Center).

Стъпка 9: Време е да спрем спама

Без повече спам! Вместо да се регистрирате с обичайния си мейл, iOS 16 вече ви дава опцията да използвате произволен мейл (известен още като Hidden Mail). Всеки път, когато използвате този мейл, Apple ще го препрати към обичайния ви мейл. А когато започнете да получавате нежелана поща, можете просто да деактивирате този „скрит“ мейл и истинският ви никога няма да бъде разкрит.

Как да активирате тази нова функция? Отидете в настройки (Settings) -> натиснете върху вашето име (Apple ID) -> iCloud -> скриване на моя имейл (Hide My Email) и следвайте указанията.

Стъпка 10: Настройте парола на вашия iPhone

Тази стъпка не изисква специални инструкции – в случай, че все вашият iPhone не е защитен с парола, създайте такава възможно най-скоро!

Leave a Comment